My Notebook Won't Connect to My New N750 Linksys Router or When You're Not Holding All The Aces Your Holding The Bag

Holding All the Aces
My ever faithful US Robotics Router has been acting very intermittent lately, so it was time to replace it. After all, the servers that sit behind it run this site and some others and we can't have those down. So, with a little research I ended up with a Linksys N750 (EA3500) router. Configuring the basic router functions went pretty easily, it did take a while to find where to input the virtual settings so the servers would get pass thru on the correct ports. But, all in all it went pretty well and those functions wouldn't be used by a typical household.

UNTIL.... I went to configure my notebook to connect to the wireless part of the router.

Holding the Bag
After using the settings that came with the router for wireless access, my notebook asked for the pass code (as normal), I supplied it, but, unfortunately it wouldn't connect. I thought it must be in that new fangled WPA2/WPA Mixed setting. After all it's too simple to just supply the wireless password and everything would work right? right! After all the usual computer consulting trouble shooting, I changed the settings to the old standard WEP, still no dice. Linksys support website said to attempt the connection put in the password and you'll connect, then asked "Was this information helpful?".  But what if that doesn't work? What now?

(advertisement)

 

This is where we have to think small, and start methodically. Here's what to do:

  1. Unplug the Linksys Router, wait about 20 seconds and plug it back in. Wait for it to boot up completely.
  2. Restart the device (in my case my notebook) and attempt the connection.
  3. It Worked.

Amazing how much, just resetting clears the confusion in a device sometimes. So, next time before you make the call, check the connections, power down the devices and try one last time. BTW, there is an order to starting network devices and each one should be completely up before you move on to the next one, and they are: Modem, Router, Switch, Computer.

(advertisement)

Unable to find connection MyConnection (MySettings) for object "MySettings".

As a programmer you can imagine the occasional "All nighters" and by the end of the day (actually the next morning) sometimes you feel like you've been through the ringer (colloquial term used as a method to dry clothes).

I was working away on a project in VS 2010 and was adding a Table Adapter when I got this friendly message...

"Unable to find connection 'MyConn (MySettings)1' for object 'MySettings'. The connection string could not be found in application settings, or the data provider associated with the connection string could not be loaded. ."

I googled the problem, because every few seconds after that I kept getting "Object Reference not set to an instance of an Object" (sounds like something Yoda would say) and was stuck cold to do any troubleshooting on my own. Well, I did find others that had a similar problem but they went deep into the workings of all the behind the scenes stuff that we usually just point and click to do. Some guy had been waiting 2 weeks from Microsoft for an answer, because they could'nt figure it out. Since I've been developing for a long time I realize you can never depend on the creator of the language, I actuall went to the creator of a DBMS language in the 80's and asked them directly "What do you mean that your compiler is telling my code "it's too complex" (thank goodness I don't write too many 5 dimentional arrays any more).

Ok, back to the story... I spent a few hours changing my SQL query thinking I had really done something that it could'nt understand (I had some CASE statements within the inline SQL statement) and that my problem was there.

After leaving it alone for a while I went back the next night to see if I could try something different. Since there is always more than one way to handle an issue I was prepared to change my plan, but, I really had a great query that would save some code time if I could just get it to work.

Well, to make a short story longer, I ended up creating a new dataset xsd file and adding that to the project. I left the other defined dataset file intact for now, I recreated the query in the new dataset and guess what? It saved just fine (no errors at all), Since this was a new project I was able to cut and paste any existing (working) table adapters I had in the original dataset to the new one. Once I made the small modificaitons in code where I referenced the original dataset to the new dataset, deleted the original dataset and everything was back to "Full Steam Ahead".

The moral of the story is, you learn early that you can't get frustrated when you have to spend 4-5 hours trouble-shooting a problem that has no basis for happening in the first place, when we could have done so much more in that same amount of time.

Update: Obviously I was'nt going to get off that easy. This time it happened again when I was just creating a regular dataset, I worked around this by creating a new dataset file (xsd) and created my dataset there. I couldnt copy this new datatable over to the other dataset but, its working.

Update [Probable Solution]: OK, this may be a clue. I was adding another Query to an existing dataset and I got the object referrence error, this time I noticed that whenever I double checked the connection string on the individual data adapters (just click on the name of the table adapter and look at properties) one of them was using a data connection that isnt part of the project. So double check your tableadapter connection strings to make sure there valid. I'm not sure why all of a sudden it decided to act like this, but, this might save you some time.

(advertisement)

Are They Faking You Out - "Here's a picture I found about you!"

They'll try anything they can to get you to give yourself a virus. As if emailing you that their your bank wasn’t enough.

Well, the last few weeks I’ve been getting emails that taunt me to click on a zip file that exclaims that an old friend found a picture of me (or of something). Well, even when I started getting them from known email address I still ignored them.

Keep in mind that anyone (and especially the evil ones) can imitate a “From” email address so you’ll think it’s from someone you know. Unless you are expecting it, don’t just click away. What to do with that email? Just delete it!

(advertisement)